Historia

Teksti: Tapio Kaunisto

Suntinrannan venevajat 1883-

Eräs venevaja maalattiin valaanrasvalla, muuttunut siniseksi.
1920- luvulla Kaarlelanseudun kalaosuuskunnan Kalahallin omistama bensa- asema oli Suntin länsirannalla Punaisen sillan meren puolella.
Kuinka Maria Åkerblom liittyy Halkokariin? Kaarlelan nimismies Ernst Wenelius poliisikuntansa kanssa oli pitkään tutkinut Maria Åkerblomin toimia
ja täten vaikeuttanut heidän toimintaansa, ja tästä kiivastuneena Marian tukijat päättivät järjestää lopullisen päätöksen heidän asioiden tutkintaan. Päätettiin palkata muutama mies ampumaan Wenelius. Ampuja osui Kaarlelan piirin nimismies Ernst Weneliukseen heinäkuun 25 päivänä v.1924, perjantaina klo 10, kun hän oli matkalla veneellä Sannanrannalta kaupunkiin isänsä ja sisarensa Gerdan kanssa. Ampuja, naamioitu mies, oli Suntin suussa, ensimmäisten venevajojen takana. Neljä luotia osui nimismies Weneliukseen: molempiin ranteisiin, yksi reiteen ja yksi tunkeutui selästä hartoitten välistä tullen rinnasta ulos. Sisar Gerda haavoittui sääreen ja pohkeeseen. Ernstin isä selvisi vahingoittumatta, vaikka nousikin seisomaan ja huusi:” Kuka piru siellä ampuu?” .Neljä Maria Åkerblomin uskonlahkon sisäpiirin tekijää oli paennut veneellä Perhojokisuulle ja siitä maitse Jyväskylään. Vihje Ullavan osuuskaupan hoitajalta pyöräilevistä miehistä johti pidätykseen Jyväskylässä. Ernst oli kauan kriittisessä tilassa, mutta selviytyi.
1700- luvun alussa rakennettiin tänne Meritullitupa. Tullin toiminta oli tuotu Puurokarilta (Purokari) ja vanha meritullirakennus siirrettiin Ykspihlajaan ja sieltä myöhemmin Honkaluotoon KPV:n majaksi joka nimettiin Honkapirtiksi. Meritulli siirrettiin Sannanrannalle 1765.

Viinanpolttimo

Kauppias William Sneckendahl vuokrasi oikeuden 1846 ja perusti paloviinapolttimon Suntin varrelle. Hän omisti 7/ 8 tehtaasta ja konkurssipesä myi osuuden hänen kuolemansa jälkeen. 1900- luvun alussa samalle paikalle rakennettiin Kalaosuuskunnan talo.
Kauppias Jan Forsén perusti toisen viinapolttimon saaden oikeuden 1869. Hän rakennutti polttimon lähelle Suntin suuta kaupungin vuokratontille, mutta yritys ei menestynyt. Viinapolttimo otti vetensä Lottelundin lähteestä, kun taloon muuttanut rouva Savela myöhemmin laajensi lähdettä, tyrehtyi lähde kokonaan.

Partiomaja 1947 – 1959

Toivo Sandkvist alias Axeli teki patikointiretkellään esisopimuksen Tulikokkojen puolesta tehdasvalmisteisen puutalon ostamisesta kaikkine rakennustarvikkeineen. Tulikokot, partiotytöt Kokkolan Kärpät ja Kokko- Kipunat keräsivät liikelaitoksilta ja ovelta ovelle- keräyksellä 95.000 mk. Loppuvelka tuli maksetuksi joulupukkipalvelun, juhlien ja Joulukokko 1946 tuotoilla.Kaupunginvaltuusto myönsi 15 a tontin Punaisen sillan itäpuolelta. Rakennuskokko Oy:n työnjohtajat ins. Eero Heinon johdolla ohjasi ja valvoi kymmeniä vapaaehtoisia poikia. Harjannostajaiset olivat 14.8.1946.
Vihkiäisjuhla pidettiin 1.9.1947, tilaisuus alkoi jo edellisenä iltana klo 17.00 lipunnostolla ja leirinäyttelyllä. Juhlapuheen piti Mikko Tapio SPJ: stä, ja vihkiäispuheen rov. Johannes Sillanpää. Illalla klo 20 oli iltanuotio.
Punaiseen tiilikattoon ladottiin Matti ”Mara” Kurpan aloitteesta harmailla tiilillä sana PARTIO. Pikkukeittiöön tuli hella ja tupaan avotakka.Tuvan seinillä Johannes ”Jonttu” Sandkvistin tekemät partiotaitomerkkien suurennokset ja tunnus.
Jos makaat, ruostut – Toimi!
Partiomaja 1947 – 1959
Suvi- kioski Valtteri Salmela 1965-
Hermes Suvi- Kioski 1975-
Hermes Mutteri- pub 1990-
Taisto Friman
.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s